barkai logo hebrew

2021 pesach barkai

סיפורים מהשטח>

שמי שי בר אשר.
ואני רב של קהילת "פנים מאירות" בירושלים.ורב במשפחת "ברקאי".
קהילתנו איבדה לפני מספר חודשים את אחד הגבאים ששמו עמוס סער ז"ל שנרצח והוא רק בן 54 והשאיר אלמנה וארבעה יתומים.
עמוס היה פעיל מאד בקהילה ושותף בכיר בעשייה ובבניין בית הכנסת.
הכלים שלמדתי בארגון "ברקאי" עזרו לי מאד בהתמודדות בתמיכה ובליווי של האלמה והיתומים לאחר הרצח .לדעת להקשיב לגלות אמפטיה לעודד ולחזק ועוד המון דברים את כל אלה למדתי והתחזקתי במשפחת "ברקאי".


רוצה לשתף שיצאתי לא מזמן משיחה ארוכה מאוד עם בן קהילה שהסתבך בחובות.
במהלך השיחה הרגשתי במצוקה העצומה בה הוא שרוי, ובזכות השיחה שהיתה לנו עם מולי יסלזון העזתי לשאול אותו מפורשות אם היו לו נסיונות התאבדות.
הוא שיתף תוך כדי בכי רב שהוא כבר ניסה פעמיים.
ללא הקורס - קשה לי להאמין שהייתי מעז לשאול אותו.
הרב פיין והרב סובול - תודה רבה!


בחודש האחרון היו שלושה מחברי הקהילה שישבו שבעה לא בעיר שוהם אלא בערים אחרות. כשהתקשרתי אליהם הם ביקשו שלא יבואו לנחם כיוון שיושבים בבתים ויש חשש להידבקות בנגיף. בחלק מהמקרים השבעה היתה גם בתקופת הסגר שהיה אסור לצאת מעבר לאלף מטר ולא היה ניתן ליסוע מחוץ לעיר לנחם.
מצד שני ידעתי עד כמה עניין הניחום חשוב, בפרט ניחום של הקהילה. אי אפשר לוותר על זה! 
החלטתי לפרסם לחברי הקהילה שאחרי שהשבעה תסתיים, נקבע יום ברחבת בית הכנסת בחוץ לתפילת מנחה וערבית, ונייחד את השיעור בין מנחה לערבית לעילוי נשמת הנפטר. ואחרי ערבית נשב עם האבל לשמוע ממנו על הנפטר ולנחם. וכך עשינו והיה ממש חשוב ומחבר.

מה הרבנים לומדים?

קורס ניהול קהילה של מרכז רבני ברקאי נועד להכשיר רבני בית כנסת לתפקיד מנהיגי קהילה. בקורס לומדים הרבנים כלים מעשיים בהנהגת קהילה ומתרגלים את יישומם כבר במהלך הקורס לדוגמה, הרבנים לומדים לפתח חזון מעצים עבור הקהילה אותה הם משרתים, חזון המותאם ספציפית למאפייני הקהילה שלהם. הם לומדים ומתרגלים כלים לאבחון וניתוח המצב הקיים למול אותו חזון, כלים כגון, SWOT המשמש חברות וארגונים לאבחן ולנתח חוזקות, חולשות, איומים והזדמנויות. הרבנים לומדים ומתרגלים כלים לפיתוח תוכנית פעולה להגשמת החזון כלים כגון, SMART - הגדרת מטרות ויעדים ספציפים, מדידים, ברי השגה, רלוונטיים ותחומים בזמן, וכלים להוצאתה לפעול כגון Baby Steps וניהול זמן.
את הקורס הרבנים מסיימים כשבידיהם תוכנית פעולה מפורטת למטרה אחת לפחות והצלחות ביישום של היעדים הראשונים.

מה הרבניות לומדדות

תכנית ההכשרה לנשות הרבנים מחזור ה' התמקדה בהתבוננות על תפקיד אשת הרב. הנשים השתתפו בשלוש שיחות עם רבניות ידועות, הרבנית ציפי לאו, הרבנית נחמה אריאל, והרבנית ברוריה ביננפלד שכל אחת מהן שיתפה את נשות הרבנים מניסיונה ותפיסת עולמה. לאחר מכן, עברו נשות הרבנים סדרה בת שלושה מפגשים שאפשרה להן לבחון את הציפיות שלהן מעצמן, השפעת התפקיד על המשפחה והזוגיות והאינטראקציה של אשת הרב עם הקהילה. את הסדרה העבירה הפסיכולוגית עמי אהלי.
התוכנית לנשות הרבנים הבוגרות כללה סדרה של 3 מפגשים המתמקדים בכלים לשיח על זוגיות עם נשות הקהילה. המפגש הראשון התמקד בדרכים לחיזוק הזוגיות, המפגש השני התמקד במתן הכוונה מעשית מתי להתערב אם בכלל, מה להגיד, איך לתמוך ולחזק ועוד. את שני המפגשים הללו העבירה הרבנית נעמי שפירא. המפגש השלישי יועבר אחרי פסח ויתמקד בהכרת תהליך הגישור בין בני זוג במשבר. את המפגש תעביר הרבנית, עו"ד המתמחה בגישור בין בני זוג במשבר עדה בריס.

דבר תורה

למדתי עם חבר באמריקה בזום לקראת פסח בשבועות האחרונים. למדנו את פרשנות ההגדה של הרב אלי סדן, מייסד החזוני של מוסדות בני דוד. ההגדה שלו נקראת "כמה מעלות טובות". הרב סדן מציין משהו שלדעתי הוא קריטי לעולמנו המודרני, ובמיוחד לאנשים אשר רוצים להוביל. הוא מציין כי המילה למדרגה הראשונה מתוך חמש עשרה מדרגות הסדר היא קדש. קדש הוא אמירת הקידוש המתחילה את ליל הסדר. רוב שאר מדרגות הסדר הן שמות עצם, כמו מרור, כורך ומוציא מצה וכו'. עם זאת, הצעד הראשון הוא פועל. קדש הוא בפורמט דקדוקי בעברית של ציווי: Sanctify. זה יכול היה להיות מתויג כשם עצם - קידוש וזה מה שהוא נקרא במהלך השנה. עם זאת בליל הפסח בסדר כאשר אנו חולמים על העולם היהודי האידיאלי אנו מתחילים בפקודה - קדש. באחריותנו כיהודים לצאת לעולם ולקדש אותו. זהו המנדט היהודי האולטימטיבי. בויקרא יט:ב אנו מצווים " קדושים תהיו כי קדוש אני..." אך יש הבדל חשוב אחד בין הציווי בהגדה לציווי בויקרא. בהגדה הצווי הוא ביחיד ואילו בתורה הוא ברבים. הציווי בהגדה הוא לכל אדם ואילו הציווי בתורה הוא לכלל עם ישראל. הרב סדן מסביר שזה הדרך של ההגדה להזהיר אותנו מפני ענווה פסולה. זה קל להגיד "מי אני? אני יכול לקדש את העולם ?!"ההגדה אומרת לנו כמובן- כן! לכל יהודי יש את הכוח לקדש את העולם וכשאנחנו מתחילים את סדר הפסח זה המסר החשוב ביותר שמלמדים אותנו - הכל ממילה אחת קטנה. רעיון זה מייצג את הדרך שלנו במרכז ברקאי. אנו שואפים להחדיר לכל רב את הרעיון שהוא (יחד עם אשתו כמובן) אחראי על קידוש העולם. זו מהות ההנהגה היהודית.
אנו מאחלים לכם, למשפחותיכם ולכל בית ישראל חג פסח שמח מאוד, מתוק, כשר ומספק. שנזכה לגאולה שלמה.
דוד פיין ושלמה סובול

 

השתתף בבנית הארץ

כדי לממש את החזון שלנו ולבנות רבני קהילה שהם מנהיגים קהילתיים, כדי להצליח ולגבש קהילות ברחבי הארץ ולבנות אותן כמוקד של זהות יהודית שיודע לשלב אנשים מכל הסוגים, אנו זקוקים לעזרתכם. אנא תרמו לנו כדי שנוכל לבנות גשר ולחבר קהילות נוספות.

לתרומתך תהיה השפעה ישירה ומיידית על הצלחתנו.

תרמו עכשיו